Acasa

FUNDATIA SCHEHERAZADE in parteneriat cu Fundaţia Estuar, Primaria Bucsani, propune proiectul: „Un drum In viata:  Bucsani – intre Bucuresti si Europa!”Servicii sociale pentru copii si tineri in mediul rural din Judetul Giurgiu”, ce se va desfasura in perioada 20.06.2014 – 30.04.2016.

De ce Bucsani?

Presedinta Fundatiei Scheherazade, ocupandu-se de renovarea Spitalului Marie Curie din Bucuresti a intalnit o sora medicala inimoasa din Scotia. Aceasta s-a dus sa caute mama unui copil din Bucsani care murise (un copil abandonat, care nu vedea, nu auzea, era foarte bolnav)  si acolo a descoperit oameni foarte saraci, exclusi social, cu multi copii care abandonasera de mult scoala din cauza conditiei lor. Comuna avea un numar ridicat de copii si tineri cu nevoi sociale enorme, marginalizati complet, care traiau intr-o mizerie crunta. Familiile acestora nu aveau niciun venit, iar o parte din ei traiau din alocatiile copiilor. Impresionata de saracia lucie, surprinsa de existenta acestei localitati atat de aproape de Bucuresti in care traiesc atat de multi oameni sub limita saraciei extreme a solicitat ajutorul Fundatiei Scheherazade, stiind faptul ca Presedinta organizatiei are capacitatea si cunostintele de a atrage fonduri pentru cauze legate de copii, de saracia si sanatatea acestora. Au mers impreuna de mai multe ori, apoi inca o data in noiembrie 2012 cu Excelentele sale Ambasadorii Norvegiei si Tarilor de Jos si alti reprezentanti, pentru a identifica nevoile si a gasi solutii pentru ca acesti copii si  familiile lor sa beneficieze de conditii de viata decente care sa le permita accesul la educatie, sa le creasca sansa pentru un viitor mai bun. Primarul comunei a fost foarte interesat, impreuna cu asistenta sociala a comunei si au pregatit o serie de informatii care sa ajute Fundatia Scheherazade sa initieze actiuni pentru imbunatatirea vietii copiilor si mai ales, pentru cresterea sanselor lor de a duce o viata pe care o merita. Astfel, au început demersurile pentru un proiect care sa aduca beneficii si ajutor, intre timp a aparut prezenta oportunitatea de finantare.

Comuna Bucsani are în componenta sa sapte sate dupa cum urmeaza: Bucsani, Vadu-Lat, Podisor, Uiesti, Goleasca, Anghelesti, Obedeni si se intinde pe o raza de 20 Km intre Podisor si Goleasca. Principala ocupatie a locuitorilor este agricultura, cresterea animalelor, legumicultura, folosite in special pentru nevoile proprii neexistand o piata de desfacere pentru valorificarea acestor produse. Pe raza comunei Bucsani exista 24 agenti economici care nu pot sa asigure necesarul de locuri de munca pentru cetateni. In comuna Bucsani functioneaza cinci scoli si cinci gradinite. Dintre cei 3956 cetateni (1766 gospodarii), 492 sunt in situatie de risc social major, 12,5% traiesc la limita subzistentei. Aceste persoane se afla in evidenta Primariei, si din pacate nu beneficiaza de alte forme de servicii decat minimul oferit prin prestatii sociale.

Ca si in judetul Giurgiu, si la nivelul comunei exista un numar mare de someri sau oameni care stau acasa pentru ca nu au pregatirea corespunzatoare cerintelor actuale de posture. Probleme grave legate de saracie si marginalizare sociala au cauzat o slaba participare scolara, o rapida renuntare la scolarizare si rezultate scolare slabe ale elevilor proveniti din zonele cele mai afectate de excluziune sociala, copiii de romi.

Comuna Bucsani, “aproape si foarte departe de Bucuresti”: copii si tineri cu sanse mici sa razbata in viata, desi au dreptul, ca toti cei din tara!

Cresterea calitatii vietii copiilor, tinerilor si membrilor familiilor lor este conditionata de rezolvarea nevoilor lor:

sociale – interelationarea, respect reciproc, autoreprezentare, comunicare, implicare activa în viata comunitatii

psihologice – respect de sine, exploatarea si dezvoltarea potentialului propriu, buna gestionare a nevoilor lor specifice, capacitatea de a folosi potentialul

juridice – exercitarea drepturilor de cetatean, protectie impotriva abuzurilor, informare

economice – trai decent, independent, formare continua, calificari adaptate cerintelor pietei muncii, etc.

legate de mediu – mediu curat, sanatos, hrana, apa si aer de calitate in armonie cu natura si cu ceilalti.

Dintre cele 130 familii aflate în risc social major doar 6% au venituri din salarii, restul traind la limita sau sub limita saraciei.

Ne dorim sa construim un centru comunitar unde acesti copii vor putea fi ingrijiti, vor putea primi educatia necesara, de la profesori specializati, vor invata sa foloseasca computere deasemenea si tot ce este necesar pentru a putea deveni cetateni activi ai societatii. Centrul comunitar va oferi consiliere, activitati de informare, formare si educare in domeniul ingrijirii parentale, protejarii sanatatii si tinerilor si familiilor acestora.

Dorim sa reducem marginalizarea si excluderea socială a copiilor, tinerilor din comuna care provin din familii foarte sarace printr-un pachet generos de servicii sociale, educationale si de sanatate.

Pentru a putea asigura co-finantarea sau contractarea de servicii la nivel de judet pe langa serviciile centrului social creat (intr-o cladire pusa la dispozitie de partener, renovand-o) vom crea un  Ghid al serviciilor sociale din judet si in coalitie de ONG si vom persuada autoritatile sa respecte strategia de dezvoltare existenta.

Implicand permanent in decizii beneficiarii, implicand si comunitatea, vom demonta mentalitatea ca oamenii saraci, fara educatie nu au calitati si nu pot contribui la viata comunitătii.

Oferim cursuri pentru tineri pentru competente IT si antreprenoriat, asistandu-i sa ramana in comuna folosind oportunitatile pentru crearea unor afaceri in agricultura.

Obtinem vizibilitatea prin evenimente multiple in comuna, judet, national, implicand mediul de afaceri, politic si diplomatic. Va fi creat un plan strategic si sustenabilitate financiara asigurand transfer de experienta intre parteneri, instruind angajaţi, oferind secondare.